MRI diagnostické markery u Cushingovy nemoci - Masopust, Václav; Netuka, David; Belšan, Tomáš; Kramář, Filip; Beneš, Vladimír (2016)
Strategie a výsledky resekce adenomu hypofýzy secernujícího ACTH ovlivňuje předoperační zobrazení magnetickou rezonancí (MR). Konvenční MR však zatím není dostatečně sensitivní a specifická, aby stanovila přesnou lokalizaci tumoru. Recidiva hyperkortisolismu je častá. Cílem projektu je stanovit sensitivitu a specificitu nového MR protokolu obsahující sekvence SPGRE a FSPGRE a optimalizované konvenční sekvence pro určení lokalizace adenomu hypofýzy u pacientů s Cushingovou nemocí. Intraoperačně získaná data budou korelována s předoperační MR. Bude hodnocena sensitivita a specificita zmíněných sekvencí. Do studie budou zařazeni nemocní s adenomem hypofýzy produkujícím ACTH, podstupující neurochirurgickou resekci. Studie zahrne cca 25 pacientů. Projekt otestuje miniinvazivní a ekonomicky nenáročnou diagnostickou metodu, která může být v budoucnu vodítkem pro chirurgickou strategii léčby Cushingovy nemoci, zlepšit klinické výsledky léčby a snížit morbiditu neurochirurgického výkonu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Cushing Syndrome; nádory hypofýzy; hydrokortison; zobrazování trojrozměrné; Imaging, Three-Dimensional; předoperační vyšetření; magnetická rezonanční tomografie; peroperační monitorování; Monitoring, Intraoperative; Endoscopy; ACTH-Secreting Pituitary Adenoma; Pituitary Neoplasms; Magnetic Resonance Imaging; Software; Cushingův syndrom; adenom hypofýzy vylučující ACTH; neurologie; neurochirurgie; Surgical Clearance; endoskopie; software; Hydrocortisone