Stanovení genetických změn v průběhu angiogeneze u různých typů nádorů ledvin - Hora, Milan; Hes, Ondřej; Fínek, Jindřich (2016)
Nádory ledvin jsou dle současných histopatologických kritérií děleny na řadu podtypů, ale po této stratifikace není u podtypů biologické chování a zejména reakce na moderní a drahou biologickou léčbu cílenou na angiogenezi nádorů stejná. Nejsme tedy schopni predikovat reakci na tuto léčbu a podáváme ji často zbytečně. Cílem práce je stanovit genetické změny u vybraných typů nádorů (zejména méně obvyklých s potenciálně maligním chováním) s cílem predikovat odpověď na léčbu. Metodika práce bude následující: U vybraných nádorů ledvin léčených chirurgicky (a tím se získaným histologickým materiálem) ve FN Plzeň od roku 2003 (od kdy rutinně zamražuje části tumorů) do 2013 s maligním průběhem bude provedeno molekulárně-genetické vyšetření (FISH, array CGH) pro detekci VEGF, VEGFr, onkogenů a tumorsupresorových genů (VHL atd.). Vše bude srovnáno dle možností s efektem biologické léčby (inhibitory tyrosinkinázy, m-TOR inhibitory).
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Receptors, Vascular Endothelial Growth Factor; onkologie; nádory ledvin; nádorové biomarkery; Biological Therapy; Prognosis; Comparative Genomic Hybridization; Biomarkers, Tumor; hybridizace in situ fluorescenční; srovnávací genomová hybridizace; biologická terapie; Molecular Targeted Therapy; Carcinoma, Renal Cell; Kidney Neoplasms; genetika, lékařská genetika; cílená molekulární terapie; karcinom z renálních buněk; In Situ Hybridization, Fluorescence; receptory vaskulárního endoteliálního růstového faktoru; Interdisciplinary Communication; prognóza; Angiogenesis Inducing Agents; mezioborová komunikace; nefrologie; Gene Expression; látky indukující angiogenezi; biologie; exprese genu