Plasma bohatá na trombocyty v léčbě chondromalacie kolenního kloubu - Hart, Radek; Puskeiler, Miloš; Šalomon, Zdeněk; Hartová, Petra; Jajtner, Pavel; Safi, Adel (2016)
Degenerace kloubní chrupavky a rozvoj artrózy patří k nejzávažnějším socioekonomickým problémům zdravotnictví ve všech rozvinutých zemích. Autologní plazma bohatá na trombocyty (PRP) obsahuje proliferativní a chemoatraktivní růstové faktory podporující regeneraci mezenchymální tkáně, tedy i chondrocytů. Do randomizované prospektivní zaslepené studie bude na podkladě artroskopického nálezu (první histologické vyšetření) zařazeno 80 pacientů rozdělených do 2 stejných skupin. V jedné skupině bude k podpoře regenerace chrupavky kolenního kloubu využito PRP, ve druhé preparátu s kyselinou hyaluronovou (HA). Po roce bude provedena druhá artroskopie k posouzení stavu chrupavky a odběru vzorku na druhé histologické vyšetření. Před započetím léčby a po jednom a po dvou letech bude vyhodnocen stav chrupavky na podkladě vyšetření magnetickou rezonancí. Subjektivní a objektivní stav, stejně jako funkční stav a kvalita života budou hodnoceny před léčbou a po jejím ukončení. Statististické zpracování výsledků.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: ortopedie; Hyaluronic Acid; Cartilage, Articular; histologie; Magnetic Resonance Imaging; plazma bohatá na destičky; kvalita života; traumatologie; Guided Tissue Regeneration; Histology; Platelet-Rich Plasma; kloubní chrupavka; magnetická rezonanční tomografie; řízená tkáňová regenerace; Quality of Life; kyselina hyaluronová; artróza kolenních kloubů; Osteoarthritis, Knee