Terapie intestinálních píštělí s využitím buněčné terapie a moderních materiálů ; Experiment na malém laboratorním zvířeti - Ryska, Ondřej; Šerclová, Zuzana; Měšťák, Ondřej; Veselý, Pavel; Matoušková, Eva (2016)
Perianální píštěle významně negativně ovlivňují kvalitu života nemocných. Efekt současné konzervativní i chirurgické léčby je nízký zvláště u pacientů s Crohnovou chorobou. Zavedení terapie mezenchymálními kmenovými buňkami pomocí jejich systémového či lokálního podání do algoritmu terapie píštělí by mohlo zvýšit šanci na dlouhodobé zhojení a zlepšit kvalitu jejich života. Tyto postupy je vzhledem k limitovanému počtu pacientů nutné ověřit v experimentální studii. Model cékostomie u laboratorního potkana je ideální pro zkoumání této nové léčby a vytvoření statisticky hodnotitelné sestavy. Výsledky experimentu budou podkladem k zavedení této metody do klinické praxe.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: střevní píštěle; chirurgie; potkani Wistar; mezenchymální kmenové buňky; idiopatické střevní záněty; gastroenterologie; Mesenchymal Stem Cells; Inflammatory Bowel Diseases; Intestinal Fistula; Adipose Tissue; Rats, Wistar; kvalita života; Quality of Life; tuková tkáň