Korelace parametrů multimodální monitorace sekundárního poranění mozku a jeho léčby u pacientů s kraniocerebrálním poraněním a subarachnoidálním krvácením - Sameš, Martin; Hejčl, Aleš; Hrach, Karel; Kelbich, Petr; Bolcha, Martin; Procházka, Jan; Hušková, Eva; Čechová, Tereza; Malucelli, Alberto (2016)
Pacienti s kraniocerebrálním poraněním (KCP) a subarachnoidálním krvácením (SAK) jsou v akutní fázi ohroženi rozvojem ischémie mozku. Multimodální monitorace (MMM) může poskytnout časnou diagnostiku mozkové ischémie, a tak prodlužuje terapeutické okno. Dále MMM umožňuje přímé sledování stavu mozkové tkáně a vlivu léčby na mozkovou tkáň u těchto pacientů. Cílem naší studie je korelovat jednotlivé parametry MMM a tím zlepšit porozumění patofyziologie sekundárního poranění mozku a vlivu aplikované terapie.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: cerebrovaskulární poranění; monitorování fyziologických funkcí; subarachnoidální krvácení; Cerebrovascular Trauma; neurologie; Brain Edema; kraniocerebrální traumata; parasympatolytika; poranění mozku; traumatologie; edém mozku; Subarachnoid Hemorrhage; Monitoring, Physiologic; dekompresní kraniektomie; Critical Care; Brain Injuries; péče o pacienty v kritickém stavu; Brain Hemorrhage, Traumatic; Craniocerebral Trauma; intrakraniální vazospazmus; Vasospasm, Intracranial; mozek; Brain; traumatické krvácení do mozku; Decompressive Craniectomy; Parasympatholytics