Změny frakční anizotropie, průměrné difuzivity a volumetrických hodnot u pacientů s normotenzním hydrocefalem - Sameš, Martin; Radovnický, Tomáš; Adámek, Daniel; Derner, Milouš; Vachata, Petr; Bolcha, Martin; Dušánková, Erika; Kelbich, Petr; Němcová, Veronika; Hrach, Karel (2016)
Projekt je zaměřen na zhodnocení přínosu vyšetření frakční anizotropie, průměrné difuzivity a volumetrických hodnot k diagnostice normotenzního hydrocefalu. MR mozku bude provedena skupině pacientů s NPH před a po zkratovém výkonu, dále skupině s korovou atrofií a skupině zdravých dobrovolníků. Dále bude pacientům při likvorodynamickém vyšetřování odebrán vzorek mozkomíšního moku k analýze možných biomarkerů. Efekt zkratového výkonu bude hodnocen na základě dotazníku kvality života, dále pomocí walking testu a neuropsychologickým vyšetřením. Bude provedena statistická analýza hodnot DTI (frakční anizotropie, průměrné difuzivity) a volumetrických parametrů určených periventrikulárních struktur. Porovnáním hodnot u všech tří skupin určíme specifické změny na MR mozku u pacientů s NPH. Tím získáme diagnostickou metodu NPH rovnocennou k likvorodynamickému testování, které je invazivní. Zaměříme se také na určení prediktivní validity vyšetření na klinickou odpověd pacienta s NPH po zkratovém výkonu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: normotenzní hydrocefalus; průzkumy a dotazníky; biologické markery; Neuropsychological Tests; Biomarkers; Surveys and Questionnaires; Reproducibility of Results; kvalita života; neuropsychologické testy; Hydrocephalus, Normal Pressure; Anisotropy; difuze; Statistical Distributions; neurologie; reprodukovatelnost výsledků; anizotropie; Diffusion; Quality of Life; statistická rozdělení