Mozek v kondici : netušená síla střevních mikrobů a cesta ke svěžímu mozku - Perlmutter, David; Loberg, Kristin; Chrudinová, Barbora (Paseka, 2016)
Počet diagnóz autismu, ADHD či demence v posledních letech strmě stoupá, deprese trápí každého desátého, bolest hlavy každého druhého z nás. Revoluce v léčení psychoneurologických poruch je však na spadnutí. Nejnovější výzkum dokazuje úzkou, příčinnou souvislost mezi kondicí mozku a stavem střevního mikrobiomu, tedy zdravím nejmenších obyvatel lidských útrob, jichž je desetkrát více než tělesných buněk.Na základě souvislostí mezi zvoleným životním stylem, stavem trávicího traktu a zdravím mozku stanoví autor několik jednoduchých způsobů, jak zlepšit kondici vyšší nervové soustavy. Cesta ke zdravému mozku vede přes prostou změnu jídelníčku a zachování programu šesti postupných kroků, o nichž se v knize dočtete.
Keywords: jídelníček; Nutritional Physiological Phenomena; dietoterapie; Brain Diseases; fyziologie výživy; Neurodegenerative Diseases; mikrobiota; Menu Planning; Microbiota; Diet Therapy; neurodegenerativní nemoci; nemoci mozku; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; neurologie