Studium protinádorových účinků statinů - Vítek, Libor (2016)
Statiny (inhibitory HMG-CoA reduktázy) patří mezi široce používané léky v humánní medicíně pro jejich velmi účinné hypocholesterolemické účinky. Kromě těchto hypolipidemických účinků však statiny mají řadu dalších pleitropních biologických efektů, které hrají významnou roli v prevenci progrese některých onemocnění, zejména v kardiovaskulární medicíně, v transplantologii, nefrologii, uvažuje se také o protektivních účincích u nádorových onemocnění. Potenciální protinádorové účinky statinů jsou však stále předmětem diskuse, neboť některé klinické práce tyto účinky zpochybňují. Hlavním důvodem může být značná heterogenita protinádorových účinků jednotlivých statinů, které se významně liší svými farmakokinetickými a farmakodynamickými vlastnostmi. Studium všech těchto aspektů je předmětem předkládaného grantového projektu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: hypercholesterolemie; Hydroxymethylglutaryl CoA Reductases; Pancreatic Neoplasms; statiny; hydroxymethylglutaryl-CoA-reduktasy; Angiogenesis Inhibitors; adjuvantní chemoterapie; farmacie a farmakologie; inhibitory angiogeneze; Hypercholesterolemia; Genetic Pleiotropy; nádory slinivky břišní; Chemotherapy, Adjuvant; genetická pleiotropie; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors