Design a enzymové cílení nových antibakteriálně účinných sloučenin vůči multilékově rezistentním kmenům - Vinšová, Jarmila; Buchta, Vladimír (2016)
Jedná se o aplikovaný mezioborový výzkum, směřující k potlačení extensivně se rozšiřující mykobakteriální infekce, včetně multilékově rezistentních kmenů. Řešení projektu vychází z molekulového modelování (in silico), syntézy nových navržených látek, modelace proléčiv zvyšujících biodostupnost, průnik lipofilní mykobakteriální membránou, farmakogenomiky, klonování enzymů a jejich využití k hledání mechanismů působení (docking). Hodnocení in vitro bude prováděno na lidských patogenech, kmenech Mycobacterium tuberculosis, avium a kansasií izolovaném od pacientů. Enzymové cílení patří k moderním progresivním metodám a bude prováděno na třech naklonovaných enzymech (Inh, Icl, MenB).
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: in vitro; Mycobacterium tuberculosis; Biological Availability; farmakogenetika; Mycobacterium kansasii; biologická dostupnost; infekční lékařství; multirezistentní tuberkulóza; Mycobacterium avium; Tuberculosis, Multidrug-Resistant; racionální návrh léčiv; pneumologie a ftizeologie; Drug Delivery Systems; mnohočetná bakteriální léková rezistence; Pharmacogenetics; Drug Design; Drug Resistance, Multiple, Bacterial; lékové transportní systémy; Enzyme Stability; Bacterial Structures; in silico; farmacie a farmakologie; bakteriální struktury; stabilita enzymů