Studium nového mechanismu hepatotoxicity acetaminofenu a možností terapie po předávkování - Roušar, Tomáš; Červinková, Zuzana (2016)
Záměrem projektu je popis zcela nového mechanismu, který se dle našich jak pilotních, tak i již publikovaných výsledků účastní toxického poškození hepatocytů při předávkování acetaminofenem (APAP). Během tohoto předávkování vzniká v buňce specifický APAP metabolit, tzv. APAP-SG konjugát, který byl až dosud považován za zcela netoxický. My jsme ale prokázali, že je schopný inhibice glutathionreduktasy, tj. nezastupitelného intracelulárního enzymu. V rámci projektu chceme nejprve tento konjugát APAP-SG syntetizovat a purifikovat v dostatečném množství (k tomuto účelu je plánován nákup preparativní sestavy) a následně ho využít k podrobnému studiu jeho účinků v podmínkách in vitro na kultivovaných hepatocytech a in vivo na myších a potkanech. Kromě toho se plánujeme zaměřit také na možnost hepatoprotekce před účinky tohoto konjugátu. Třetí část projektu je zaměřena na studium toxicity štěpného produktu APAP-SG konjugátu, kterým je APAP-cystein, na buněčných liniích renálních tubulárních buněk.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: experimenty na zvířatech; biochemie; myši; lékové postižení jater; hepatocyty; Rats; Culture Techniques; Chromatography, High Pressure Liquid; předávkování léky; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; glutathionreduktasa; Animal Experimentation; Hepatocytes; Acetaminophen; Chemical and Drug Induced Liver Injury; Prescription Drug Misuse; Mice; Drug Overdose; zneužívání léků na předpis; Glutathione Reductase; krysa rodu Rattus; kultivační techniky; paracetamol