Moderní léková forma pro terapii orálních kandidóz - Vetchý, David (2016)
Prevalence mykotických onemocnění sliznice dutiny ústní narůstá spolu se zvýšenou frekvencí podávání antibiotik, kortikosteroidů a imunosupresiv. Mezi nejčastější mykotická onemocnění sliznice dutiny ústní patří infekce vyvolané mykoorganismy rodu Candida. Lokální terapie orálních kandidóz spočívá v místní aplikaci antiseptických přípravků a antimykotik. V současnosti je na trhu pouze jeden přípravek pro lokální orální podání antimykotika ve formě mukoadhezivní tablety. Oproti mukoadhezivním tabletám nabízí mukoadhezivní filmy vzhledem ke své flexibilitě a tvaru řadu výhod - neomezují mluvení, příjem potravy a tekutin, po jejich aplikaci nevzniká nepříjemný pocit cizího tělesa v dutině ústní, kryjí léze. Předmětem projektu je příprava nové lékové formy, orálního mukoadhezivního filmu s obsahem orálně perspektivního antimykotika ciklopirox-olaminu a in-vitro a in-vivo hodnocení se zaměřením na jakostní parametry připravené lékové formy a na účinnost a bezpečnost léčby.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: orální kandidóza; aplikace orální; Antifungal Agents; hodnocení léčiv; Drug Evaluation; lékové transportní systémy; Administration, Oral; Pyridones; antiinfekční látky lokální; otorinolaryngologie; biofilmy; pyridony; Cell Adhesion; Drug Delivery Systems; buněčná adheze; Candidiasis, Oral; antifungální látky; Biofilms; farmacie a farmakologie; Anti-Infective Agents, Local