Polymikrobiální biofilm jako příčina chronických močových infekcí a selhávání terapie: kultivační a PCR-DGGE diagnostika, význam a možnosti řešení - Holá, Veronika (2016)
Katétrizace patří k běžným postupům při řadě zákroků, s čímž souvisí fakt že přes 40 % nozokomiálních infekcí jsou právě inf. močového traktu, zejména inf. katétrizovaných pacientů. U polymikrobiálních infekcí ran je známo, že kultivačně lze zachytit pouze část mikrobů a část lze prokázat pouze metodami molekulárními. Mikrobiální diverzita biofilmových společenstev močových stentů a katétrů nebyla dosud uspokojivě prozkoumána. Vhodnou metodou molekulární analýzy se zdá denaturační gradientová gelová elektroforéza (DGGE). Většinou, když byla PCR-DGGE použita, byly zachyceny i bakterie nekultivovatelné, navíc byly prokázány bakterie u daných infekcí dosud neznámé. Cílem projektu je studium druhového složení biofilmových společenstev kultivačně a molekulárními technikami a zhodnocení rozdílů v polymikrobiálních společenstvech ve vztahu k selhání terapie, délce zavedení katétru, jeho druhu a dalším faktorům včetně predominujících mikrobiálních druhů.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: močové katétry; antibiotická profylaxe; katétrové infekce; Urinary Catheters; Biofilms; urologie; stenty; mikrobiologie, lékařská mikrobiologie; Denaturing Gradient Gel Electrophoresis; Catheter-Related Infections; infekční lékařství; Stents; denaturační gradientová gelová elektroforéza; Antibiotic Prophylaxis; biofilmy