Fenotypizace T-a B-lymfocytů u imunodeficientních pacientů - Kalina, Tomáš; Mejstříková, Ester; Vášková, Martina; Kanderová, Veronika; Pelák, Ondřej; Semerák, Pavel; Šmídková, Martina; Canizales, Juan Torres; Vlková, Marcela; Nechvátalová, Jana; Litzman, Jiří; Brdička, Tomáš; et al. (2016)
U pacientů s imunodeficiencí vyšetřeným v regionálních centrech (Praha a Brno) zavedeme v mezinárodní spolupráci s EuroFlow-PID jednotnou a optimalizovanou metodiku vyšetření podrobného imunofenotypu lymfocytů metodou mnohobarevné průtokové cytometrie (8-12 parametrů). Projekt povede ke zlepšení diagnostiky a klasifikace imunodeficiencí, především u vzácných typů onemocnění. Povede také k objevení patofysiologických mechanismů a mechanismů jež modifikují klinický průběh onemocnění (u primárních i sekundárních imunodeficiencí). Projekt je koncipován jako multicentrický, což povede jednak k pokrytí většiny imunodeficientních pacientů v ČR, jednak k maximálnímu uplatnění výsledků v praxi. Spolupráce s ÚMG AV ČR umožní odhalení patofysiologických mechanismů na detailní molekulární úrovni.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: T-lymfocyty; Algorithms; Common Variable Immunodeficiency; B-Lymphocytes; B-lymfocyty; T-Lymphocytes; Immunophenotyping; průtoková cytometrie; alergologie a imunologie; běžná variabilní imunodeficience; algoritmy; imunofenotypizace; Flow Cytometry