Genomová analýza antibiotické multirezistence u globálního epidemického klonu Acinetobacter baumannii - Nemec, Alexandr (2016)
Acinetobacter baumannii je významný bakteriální patogen způsobující obtížně léčitelné nemocniční infekce. Celosvětový problém antibiotické multirezistence u tohoto patogenu má významnou souvislost s rozšířením konkrétní epidemické linie, tzv. Evropského klonu II (EK II), jenž dlouhodobě převažuje také mezi multirezistentními kmeny acinetobakterů v ČR. Cílem projektu je poznání genetických faktorů zodpovědných za pokračující vývoj rezistence u tohoto klonu. Východiskem projektu bude srovnávací materiál zahrnující multirezistentní izoláty reprezentující současnou i historickou nemocniční populaci A. baumannii v ČR a dalších zemí. Faktory zodpovědné za vývoj multirezistence budou studovány na nemocničních a laboratorních liniích izogenních izolátů EK II s různým rezistotypem pomocí moderních postupů strukturální a funkční genetické analýzy včetně populačně-genetické analýzy, celogenomové srovnávací analýzy, a kvantifikace genové exprese mechanizmů rezistence na úrovni transkripce a enzymové aktivity.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Amplified Fragment Length Polymorphism Analysis; pulzní gelová elektroforéza; bakteriologie; Genome-Wide Association Study; Carbapenems; genetika, lékařská genetika; buněčné klony; analýza polymorfismu délky amplifikovaných restrikčních fragmentů; infekční lékařství; polymerázová řetězová reakce s reverzní transkripcí; Acinetobacter Infections; Electrophoresis, Gel, Pulsed-Field; Cross Infection; Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction; Czech Republic; mnohočetná bakteriální léková rezistence; celogenomová asociační studie; karbapenemy; Genotyping Techniques; genotypizační techniky; Acinetobacter baumannii; infekce spojené se zdravotní péčí; Česká republika; Drug Resistance, Multiple, Bacterial; Clone Cells; farmacie a farmakologie; infekce bakteriemi rodu Acinetobacter