Multicentrická epidemiologická studie Identifikace původců časných a pozdních nozokomiálních pneumonií u pacientů v intenzivní péči prostřednictvím genetické analýzy bakteriální DNA a určení jejich šíření - Adamus, Milan; Kolář, Milan; Stašek, Jan; Turek, Zdeněk; Zazula, Roman; Uvízl, Radovan; Gabrhelík, Tomáš; Herkeľ, Tomáš; Hanulík, Vojtěch; Htoutou Sedláková, Miroslava; Pudová, Vendula; Maláska, Jan; et al. (2016)
Předmětem řešení tohoto multicentrického projektu je identifikace a šíření etiologických agens nozokomiálních pneumonií u kriticky nemocných pacientů. Projekt také sleduje zastoupení multirezistentních kmenů a vliv iniciální ATB léčby na mortalitu a morbiditu pacientů s ohledem na adekvátnost a včasnost jejího nasazení. Metodika řešení spočívá v izolaci a identifikaci patogenů ze vzorků endosekretu biochemickými identifikačními testy a automatizovanými systémy. Citlivost na ATB je testována standardní diluční mikrometodou dle kritérií EUCAST. Produkce širokospektrých beta-laktamáz typu ESBL a AmpC je detekována modifikovanými testy. Pozitivní fenotypové výsledky jsou ověřeny polymerázovou řetězovou reakcí, detekující nejčastěji se vyskytující geny. U vybraných enterobakterií je identita klinických izolátů analyzována srovnáním restrikčních fragmentů genomové DNA separovaných pomocí pulzní gelové elektroforézy.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: jednotky intenzivní péče; bronchoalveolární lavážní tekutina; pulzní gelová elektroforéza; Bronchoalveolar Lavage Fluid; iatrogenní nemoci; Pneumonia; Phenotype; bakteriologie; mikrobiální testy citlivosti; pneumonie; polymerázová řetězová reakce; beta-laktamasy; Polymerase Chain Reaction; DNA bakterií; infekce získané v komunitě; klinická chemie; Trachea; Multicenter Studies as Topic; genetika, lékařská genetika; DNA, Bacterial; Chemistry, Clinical; Inpatients; Anti-Bacterial Agents; trachea; anesteziologie a intenzivní lékařství; Intensive Care Units; Cross Infection; bakteriální léková rezistence; Electrophoresis, Gel, Pulsed-Field; beta-Lactamases; Community-Acquired Infections; Microbial Sensitivity Tests; multicentrické studie jako téma; pneumologie a ftizeologie; infekce spojené se zdravotní péčí; Iatrogenic Disease; fenotyp; antibakteriální látky; Drug Resistance, Bacterial; hospitalizovaní pacienti; epidemiologie