Vliv složení kloubní kapaliny na utváření mazacího filmu v TEP kyčle - Gallo, Jiří; Galandáková, Adéla; Pivodová, Veronika; Smižanský, Matěj; Hartl, Martin; Vrbka, Martin; Křupka, Ivan; Nečas, David; Návrat, Tomáš (2016)
Největším problémem totální endoprotézy (TEP) kyčle je aseptické uvolnění a periprotetická osteolýza, které jsou podmíněny typem a rychlostí otěru kloubních povrchů. Opotřebení není primární funkcí artikulačních materiálů, nýbrž důsledkem interakcí řady faktorů a podmínek. Tyto faktory a podmínky je možné dílem simulovat in vitro a studovat pomocí optické kolorimetrické interferometrie. Složení kloubní kapaliny, tlakové, rychlostní a další parametry experimentu budou vycházet z reálné situace. Proto je součástí navrhovaného projektu také analýza reálné kloubní kapaliny získané v průběhu reoperace/implantace TEP kyčle. Výstupy projektu budou využitelné při výrobě kloubních implantátů (materiálové a konstrukční inženýrství), při vysvětlení rozdílů v rychlosti opotřebení, přežití implantátu, resp. při pochopení biologických reakcí kolem TEP.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: synoviální tekutina; lubrikace; náhrada kyčelního kloubu; Hip Prosthesis; Biocompatible Materials; kolorimetrie; Reoperation; Synovial Fluid; kyčelní protézy; reoperace; biokompatibilní materiály; Bone-Implant Interface; ortopedie; rozhraní kost/implantát; Arthroplasty, Replacement, Hip; Surface Properties; Lubrication; Colorimetry; povrchové vlastnosti