Molekulární a genetické biomarkery v patogenesi a resistenci karcinomu ovaria - Ehrlichová, Marie; Rob, Lukáš; Vodička, Pavel (2016)
Ovariální karcinom je čtvrtým nejčastějším nádorovým onemocněním žen s nejvyšší mortalitou mezi nádory reprodukčního traktu. Až 75-80% zhoubných ovariálních nádorů je přitom diagnostikováno v pozdních stadiích a efektivní screening z hlediska genetických prognostických a prediktivních biomarkerů ovariálního karcinomu zatím neexistuje. V rámci projektu budou hledány pomocí genomických analýz na základě studia genového expresního profilu pacientek s ovariálním karcinomem nové kandidátní molekulární markery, u kterých bude provedena komplexní studie z hlediska genetické variability, epigenetiky a multifaktoriální regulace genové exprese. Dále bude sledována úloha mismatch repair (MMR) genů v procesu patogenese karcinomu ovaria. Tento projekt přispěje k definici kandidátních biomarkerů prognózy a predikce úspěšnosti chemoterapie vedoucí k návrhu co nejúčinnější individualizované léčby a zlepšení kvality života nemocných na základě genetického profilu pacientek.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: genetika, lékařská genetika; Precision Medicine; epigeneze genetická; Gene Expression; regulace genové exprese u nádorů; onkologie; individualizovaná medicína; MicroRNAs; Ovarian Neoplasms; exprese genu; kvalita života; DNA Mismatch Repair; Gene Expression Regulation, Neoplastic; mikro RNA; Epigenesis, Genetic; biologie; genetická variace; oprava chybného párování bází DNA; Genetic Variation; DNA Methylation; gynekologie a porodnictví; nádory vaječníků; metylace DNA; Quality of Life