Nové drogy - analýza trhu, epidemiologie užívání a identifikace možností pro snižování škod - Zábranský, Tomáš; Kvíčalová, Magdalena (2016)
Hlavním cílem projektu je komplexní analýza užívání tzv. nových syntetických drog (NSD), jež aktuálně ovlivňuje životní styl vulnerabilních skupin populace (především mladistvých a mladých dospělých) v ČR a ve světě. Krátkodobé ani dlouhodobé dopady NSD na zdraví v drtivé většině dosud nejsou známé, a vzhledem k rychlosti vyvíjení nových látek a dynamice jejich šíření jsou obtížně identifikovatelné v dostatečně krátkém čase. Projekt vyvine metodologii pro risk assessment v souvislosti s užíváním NSD, jenž bude spočívat v kombinaci metod epidemiologického, adiktologického a biochemického výzkumu; multidisciplinarita je vzhledem k dynamicky se měnícímu trhu s NSD nutným předpokladem úspěchu. Využije sběru kvantitativních dat v ohrožených populacích, bude analyzovat vzorce užívání a jeho rizika na základě kvalitativní analýzy internetových diskusních fór, identifikuje skutečný obsah dostupných látek s využitím HLPC analýzy a odhadne rozsah užití vybraných NSD v populaci s využitím analýzy odpadních vod.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Research; mezioborová komunikace; snížení rizika poškození; Illicit Drugs; zakázané drogy; Epidemiologic Methods; Sewage; výzkum; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; uživatelé drog; Drug Users; Harm Reduction; Drug-Seeking Behavior; marketing; Risk Factors; Chromatography, High Pressure Liquid; Internet; Marketing; rizikové faktory; Interdisciplinary Communication; epidemiologické metody; Substance-Related Disorders; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; chování při shánění drogy; adiktologie; odpadní vody; internet; epidemiologie