Perioperační ischemie versus perioperační krvácení při nekardiálních operacích u kardiaků : studie PRAGUE 14 - Widimský, Petr; Karásek, Jiří; Línková, Hana; Rýzlová, Michaela; Vondrák, Karel; Ulman, Jaroslav; Moťovská, Zuzana; Knot, Jiří; Ondráková, Martina; Krbec, Martin; Džupa, Valér; Lena, Tomáš; et al. (2016)
Prospektivní registr všech konsekutivních kardiaků, postupujících nekardiální chirurgický výkon: pacienti musí splnit všechna tři vstupní kriteria: (1) Jakákoli operace (elektivní nebo akutní) v celkové nebo v neuroaxiální anestezii, prováděná na Chirurgické, Ortopedické nebo Neurochirurgické klinice. (2) Anamneza kardiovaskulárního onemocnění s rizikem arteriální, intrakardiální či žilní trombozy nebo embolie. (3) Podepsaný informovaný souhlas. Zařazeni budou všichni nemocní, splňující vstupní kriteria, tj. všichni operovaní kardiaci, kteří podepsali informovaný souhlas. Předpokládáme zařazení 2000 až 3000 nemocných. Budou sledovány základní klinické ukazatele, chronická i perioperační medikace, EKG, echokardiografie, laboratoř a samozřejmě veškeré komplikace (zejména ischemické a krvácivé). Ve 2. fázi (randomizovaná studie) předpokládáme zařazení cca 1000 nemocných. Vstupní / vylučovací kriteria pro tuto fázi budou definována na základě výsledků 1. fáze.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Blood Loss, Surgical; Multivariate Analysis; kardiologie; inhibitory agregace trombocytů; koronární trombóza; Intraoperative Complications; kardiovaskulární nemoci; peroperační komplikace; nemoci koronárních tepen; Cardiovascular Diseases; Coronary Artery Disease; Risk Factors; onemocnění periferních arterií; rizikové faktory; farmacie a farmakologie; multivariační analýza; krvácení při operaci; Platelet Aggregation Inhibitors; Peripheral Arterial Disease; Coronary Thrombosis; chirurgie