Mechanismy citlivosti a resistence leukemických buněk na L-Asparaginázu - Starková, Júlia (2016)
Akutní lymfoblastická leukémie u dětí je léčena kombinovanou chemoterapií, která zahrnuje enzym L-Asparaginázu. Cytotoxický efekt L-Asparaginázy spočívá ve schopnosti depletovat extracelulární asparagin. Leukemické buňky jsou na depleci exogenního asparaginu velmi citlivé pravděpodobně proto, že mají sníženou aktivitu enzymu asparagin syntetázy, která tyto aminokyseliny syntetizuje. Ačkoliv je procento pacientů dosahujících kompletní remise vysoké, relapsy a s nimi související rezistence na terapii zůstávají stále závažným problémem. Dosavadní studie ukazují, že mechanizmus vzniku rezistence na L-Asparaginázu je nezávislý na expresi genu pro asparagin syntetázu. High-throughput metody (microarray, protein bead array a CGH array) nám umožní identifikovat nové geny a také odhalit dráhy, které se účastní vzniku rezistence. Charakterizace nových genů by mohla vést k objasnění procesů vedoucích ke vzniku rezistence na toto chemoterapeutikum a k potenciální stratifikaci pacientů v rámci terapie.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: onkologie; kvantitativní polymerázová řetězová reakce; Real-Time Polymerase Chain Reaction; Molecular Biology; Recurrence; molekulární biologie; Asparaginase; hematologie a transfuzní lékařství; Flow Cytometry; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; průtoková cytometrie; asparaginasa; recidiva; TOR serin-threoninkinasy; TOR Serine-Threonine Kinases; akutní lymfatická leukemie; dítě; pediatrie; Child