Psychofarmakológia - Pečeňák, Ján; Kořínková, Viera (Wolters Kluwer, 2016)
Publikáciu Psychofarmakológia zostavili autori so snahou poskytnúť informácie o psychofarmakách a ich využití v psychiatrii, ale aj v iných medicínskych a príbuzných odboroch. Domnievame sa, že aj v čase, keď sú informácie dostupné v rôznych podobách elektronických zdrojov, má tlačená publikácia svoj význam. Sú v nej zahrnuté aj oblasti, ako je adiktológia, sexuológia, psychofarmakológia detského veku, rastlinné liečivá, veľká pozornosť je venovaná predpisovaniu liekov, bezpečnosti a novému výskumu. Takto koncipovaná publikácia je prvou svojho druhu v Slovenskej republike a môže dlhú dobu slúžiť ako podrobný referenčný zdroj pre klinickú prácu i všeobecnú orientáciu v problematike. Kniha predstavuje komplexný pohľad rešpektovaných autorov na možnosti farmakoterapie v psychiatrii. Prehľad liečiv s odkazmi na históriu farmakoterapie uspokojí náročných čitateľov, ktorí tu nájdu množstvo relevantných citácií. Na slovenské pomery ide o unikátny pohľad na klinickú farmakoterapiu. prof. MUDr. Milan Kriška, DrSc. Jedná se o monumentální dílo s neobvyklým rozsahem a důkladnosti zpracování, které jistě bude zásadním pramenem pro vzdělávání psychiatrů, stejně jako užitečným zdrojem pro běžnou klinickou praxi při léčbě psychofarmaky. Přehled psychofarmak doplněný o bohaté literární citace navíc muže sloužit jako referenční zdroj pro odborníky z různých oblastí, které se přímo nebo nepřímo týkají hlavního tématu publikace. doc. MUDr. Jirí Masopust, Ph.D.
Keywords: Psychopharmacology; psychotropní léky; psychofarmakologie; Psychotropic Drugs