Nespecifické střevní záněty u dětí - možnosti zmírnění projevů onemocnění a zlepšení kvality života dětí a jejich rodin využitím komplexního socioterapeutického a psychterapeutického programu - Mihál, Vladimír; Zmeškalová, Daniela; Hunková, Martina; Karásková, Eva; Kolářová, Jana; Vydra, David; Praško, Ján; Ocisková, Marie (2016)
Do studie bude zahrnuto 25 adolescentů trpících chronickým zánětem střeva a jejich rodiny, 25 dětí z kontrolní skupiny s akutním nezávažným onemocněním a 25 zdravých kontrol stejného věku. Děti a rodiče budou vyšetřeni pomocí standardních instrumentů hodnotících míru distresu, psychopatologie a kvalitu života. Na základě zjištěných dat bude vytvořen komplexní socioterapeutický program, zahrnující práci s rodičemi a dětmi. Tento komplexní program bude pak v otevřené studii hodnocen a porovnán s počátečním stavem. Efektivita programu bude hodnocena vždy po půlroce po jeho dokončení.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: ulcerózní kolitida; psychoterapie; Crohn Disease; kvalita života; Family Therapy; Psychotherapy; Quality of Life; Adolescent; Inflammatory Bowel Diseases; sociologie; Comprehensive Health Care; psychologie, klinická psychologie; Crohnova nemoc; průzkumy a dotazníky; mladiství; idiopatické střevní záněty; gastroenterologie; Family Relations; Socioenvironmental Therapy; Psychosocial Deprivation; rodinná terapie; rodinné vztahy; Colitis, Ulcerative; komplexní zdravotní péče; pediatrie; Surveys and Questionnaires; psychosociální deprivace; socioterapie