Kostní metabolismus u pacientů s diabetes mellitus 2. typu: úloha receptoru pro pokročilé produkty glykace (RAGE) a polymorfismů jeho genu - Raška, Ivan; Zikán, Vít; Škrha, Jan; Michalská, Dana; Flekač, Milan; Prázný, Martin; Kvasnička, Jan (2016)
Vzhledem k nízké senzitivitě denzitometrického měření kostní denzity (BMD) v predikci rizika zlomenin u pacientů s DM 2. typu, je potřeba najít jiné ukazatele pevnosti kosti s cílem identifikovat osoby s vysokým rizikem rozvoje osteoporózy a zlomenin. Cílem projektu je 1) posoudit, zdali výskyt zlomenin obratlů souvisí s cirkulujícími koncentracemi AGEs, s jejich solubilním receptorem (sRAGE) nebo s genovými polymorfismy RAGE; 2) v prospektivní studii posoudit, zdali je systém AGEs-RAGE ve srovnání se známými rizikovými faktory osteoporózy asociován s dlouhodobými změnami BMD a s incidencí zlomenin obratlů; 3) v prospektivní studii posoudit vliv antidiabetické léčby na kostní remodelaci ve vztahu k sRAGE, k ukazatelům oxidačního stresu a endoteliální dysfunkce, a tím blíže objasnit mechanismus působení antidiabetické léčby na kostní metabolismus.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: kostní denzita; Bone Remodeling; Diabetes Mellitus, Type 2; Bone Density; fraktury kostí; hypoglykemika; Fractures, Bone; Glycation End Products, Advanced; Hypoglycemic Agents; Molecular Biology; Polymorphism, Genetic; remodelace kosti; diabetes mellitus 2. typu; diabetologie; polymorfismus genetický; produkty pokročilé glykace; molekulární biologie