Molekulární mechanizmy vzniku subklinického zánětu v tukové tkáni a jeho podíl na etiopatogeneze diabetes mellitus 2.typu - Haluzík, Martin (2016)
Předmětem projektu je objasnění významu jednotlivých subtypů imunokompetentních buněk (makrofágy, lymfocyty aj.) při vzniku a rozvoji subklinického zánětu v tukové tkáni u obezity a diabetes mellitus 2. typu. Projekt se také zaměřuje na identifikaci faktorů podílejících se na vzájemné interakci mezi imunokompetentními buňkami, jejich cirkulujícími prekurzory v krvi a dalšími složkami tukové tkáně (adipocyty). Projekt je založen na podrobné metabolické, hormonální a imunologické charakterizaci pacientů před a po hmotnostní redukci pomocí nízkokalorické diety nebo bariatrické operace. Použity budou moderní cytometrické a molekulárně biologické metody ke stanovení celulárního obsahu podkožní a viscerální tukové tkáně a periferní krve a genové exprese vybraných chemotaktických faktorů. Pomocí metabolomické analýzy tukové tkáně a plazmy budou identifikovány nové signální molekuly podílející se na komunikaci mezi imunokompetentními buňkami zejména během metabolicky prospěšné redukce hmotnosti.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Molecular Diagnostic Techniques; Chemistry Techniques, Analytical; chemické techniky analytické; vnitřní lékařství; Inflammation; diagnostické techniky molekulární; molekulární biologie, molekulární medicína; chemokiny; Immunocompetence; messenger RNA; Metabolomics; Diabetes Mellitus, Type 2; Adipose Tissue; RNA, Messenger; tuková tkáň; bariatrie; leukotrieny; metabolomika; redukční dieta; hmotnostní úbytek; diabetes mellitus 2. typu; Diet, Reducing; Weight Loss; Leukotrienes; Bariatrics; Obesity; obezita; Chemokines; zánět; imunokompetence