Úloha neuroaktivních steroidů v etiopatogenezi afektivních a úzkostných poruch - Stárka, Luboslav; Řípová, Daniela (2016)
Stanovit široké spektrum steroidů u pacientů s úzkostnými a depresivními poruchami (AMD) a získat údaje o patofyziologickém významu a klinické relevanci neuroaktivních a neuroprotektivních steroidů u pacientů s AMD, což bude přínosné pro pochopení patofyziologie AMD a vývoj nových strategií léčby. Navrhnout modely predikující riziko vzniku AMD z laboratorních a anamnestických dat s využitím multikomponentní analýzy. Na základě klinických a metabolomických dat se pokusit o diferenciální diagnostiku jednotlivých poruch CNS.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: metabolomika; prediktivní hodnota testů; Steroids; Gas Chromatography-Mass Spectrometry; poruchy nálady; Mood Disorders; Neurotransmitter Agents; neurotransmiterové látky; plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí; steroidy; psychiatrie; Diagnosis, Differential; Anxiety Disorders; Metabolomics; endokrinologie; Predictive Value of Tests; úzkostné poruchy; diferenciální diagnóza