Studium genetických změn u nádorů štítné žlázy - Bendlová, Běla; Vlček, Petr (2016)
Hlavní náplní projektu bude studium vlivu genetických variant 18 kandidátních genů na patogenezi nádorů štítné žlázy s využitím našich rozsáhlých souborů pacientů a kontrol. Dále budeme pokračovat v hodnocení korelace hlavních genetických změn (RET, BRAF, RAS, RET/PTC, PAX8/PPAR?) s klinickými projevy onemocnění. Genetické změny budou studovány pomocí molekulárně-genetických metod (sekvenace, genotypizace pomocí TaqMan sond, MLPA analýza, expresní analýza za využití Real Time PCR apod.). U nově nalezených, dosud nepopsaných zárodečných mutací bude zjišťována a analyzována patogenita za použití počítačových analýz. Pomocí statistických metod budou prováděny korelace genotypu s fenotypovými projevy a genetické markery budou zhodnoceny z hlediska prognostického a prediktivního.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: nádory štítné žlázy; Carcinoma, Papillary; genetika, lékařská genetika; endokrinologie; genetická predispozice k nemoci; Genetic Predisposition to Disease; prognóza; protoonkogenní proteiny c-ret; papilární karcinom; Thyroid Neoplasms; folikulární papilární karcinom; genetické asociační studie; Carcinoma, Medullary; Prognosis; medulární karcinom; Proto-Oncogene Proteins c-ret; Genetic Association Studies; Carcinoma, Papillary, Follicular; onkologie