Funkční a strukturní změny microRNA u lymfoproliferativních malignit a jejich vliv na prognózu onemocnění a predikci léčebné odpovědi - Pospíšilová, Šárka (2016)
Na variabilní prognóze chronické lymfatické leukémie (CLL) se podílí řada faktorů, z nichž významný klinický vliv mají především abnormality spojené s rezistencí na léčbu. Předpokládáme, že v průběhu onemocnění CLL dochází k poruchám v regulaci exprese microRNA, které se podílí na progresi onemocnění. Pro detailní popsání mechanismů, jimiž se miRNA účastní odpovědi na léčbu, bude analyzována exprese miRNA u vzorků od pacientů před a během podávání cytostatické léčby (režim FCR). Expresní profily budou korelovány s klinickou odpovědí na léčbu. Analýza bude doplněna in vitro experimenty, v nichž budou CLL vzorky rozděleny na chemo-senzitivní a chemo-rezistentní a provedena expresní analýza miRNA (microarrays a Real-Time PCR). Stejně jako u protein-kódujících genů může docházet u nádorů také k strukturálním změnám microRNA genů. Dalším cílem projektu je proto studium mutací a chromozomálních přestaveb v miR genech u CLL a srovnání se zdravými kontrolními vzorky (Affymetrix GeneChip CustomSeq Array).
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: prediktivní hodnota testů; mutace; prognóza; Gene Expression Regulation; onkologie; molekulární biologie, molekulární medicína; Predictive Value of Tests; MicroRNAs; Biomarkers, Tumor; chemorezistence; hematologie a transfuzní lékařství; Prognosis; mikro RNA; Mutation; Drug Resistance, Neoplasm; nádorové biomarkery; Leukemia, Myelogenous, Chronic, BCR-ABL Positive; chronická myeloidní leukemie; regulace genové exprese