Význam genu WT1 a dalších molekulárně-biologických abnormalit jako potenciálních prognostických a prediktivních faktorů u germinálních nádorů varlat - Boublíková, Ludmila; Trka, Jan; Kodet, Roman; Škvárová Kramarzová, Karolína; Bakardjieva-Mihaylova, Violeta; Potůčková, Eliška; Babjuk, Marko; Dušek, Pavel; Abrahámová, Jitka; Büchler, Tomáš (2016)
Germinální nádory varlat jsou nejčastěji se vyskytující solidní tumory u mladých dospělých mužů, přesto jsou současné poznatky o jejich biologii omezené, molekulárně-biologické prognostické nebo prediktivní faktory u nich nebyly dosud definované a biologická léčba pro ně zatím neexistuje. V tomto projektu chceme systematicky prospektivně shromažďovat vzorky těchto nádorů a také nemaligní vzorky varlat, které budou uchovávané paralelně v parafinu i v tekutém dusíku tak, aby byly k dispozici pro široké spektrum analýz. Společně s nimi bude vedena databáze klinických a laboratorních údajů. Ve vzorcích vyšetříme expresi genu Wilmsova tumoru 1 (WT1), včetně jeho izoforem a mutací, a dalších aberace jako například mutace BRAF a TP53 s cílem prokázat, zda mohou mít klinický význam ve smyslu nezávislých prognostických a/nebo prediktivních faktorů. Shromážděné vzorky mohou být navíc dále využíváné k detekci nových aberací v budoucnu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: prognóza; Tumor Suppressor Protein p53; Prognosis; Predictive Value of Tests; prediktivní hodnota testů; molekulární biologie, molekulární medicína; Genes, Wilms Tumor; andrologie; Proto-Oncogene Proteins B-raf; geny Wilmsova nádoru; protoonkogenní proteiny B-raf; Testicular Neoplasms; nádorový supresorový protein p53; onkologie; testikulární nádory