Role angiogeneze v přežití, růstu, šíření a terapeutické odpovědi lymfomu z plášťových buněk (Mantle Cell Lymphoma, MCL) - Klener, Pavel (2016)
Lymfom z plášťových buněk (MCL) je nevyléčitelná agresivní forma B-nehodgkinského lymfomu. Preklinické testování nových protilymfomových léčebných strategií představuje základní předpoklad pro vytvoření pozdějších klinických studií. Prvním cílem projektu je výzkum účinnosti kombinované angiangiogenní terapie, jejíž protinádorový mechanismus spočívá v potlačení nádorové neovaskularizace. Dalšími cíly projektu je analýza role receptorů pro VEGF a vybraných adhezivních molekul (CD31, CD44) v přežití, růstu, šíření a terapeutické odpovědi MCL a prognostický význam exprese těchto molekul na primárních buňkách pacientů. Experimenty budou prováděny na myším modelu lidského MCL. Studie přinese preklinické odůvodnění pro budoucí testování kombinované antiangiogenní terapie u pacientů s MCL a povede k objasnění role vybraných molekul účastnících se angiogeneze v biologii MCL. Předpokládáme, že výsledky studie budou mít dopad na vytváření nových terapeutických postupů v léčbě rezistentních forem MCL u člověka.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: patologická angiogeneze; Survival; Neovascularization, Pathologic; humanizované monoklonální protilátky; Lymphoma, Mantle-Cell; Antibodies, Monoclonal, Humanized; terapeutická ekvivalence; Therapeutic Equivalency; lymfom z plášťových buněk; přežití; hematologie a transfuzní lékařství; onkologie