Purkyně ve Vratislavi - Kubišta, Ivan; Švarc, Václav; Burian, Zdeněk (Mladá fronta, 1953)
Dvacet sedm let prožil Jan Ev. Purkyně v tehdejším hlavním městě Pruského Slezska, zde dosáhl vrcholu své vědecké činnosti a evropského věhlasu. Vstoupil na universitu jako řádný profesor fysiologie proti vůli prušáckého profesorského sboru; brzy si však získal lásku a obdiv studentů. Přes nepříznivé poměry budoval novou mikroskopickou techniku a stal se zakladatelem buněčné nauky. Úmorně pracoval, ale nikdy nepřestal být milujícím manželem a dobrý motcem. Neodrodil se své vlasti s horlivě propagoval slovanskou vzájemnost. Založil studentský spolek pro pěstování slovanských dějin a jazyků, nakoupil a opsal mnoho knih pro pražské museum, jeho zásluhou byl jmenován profesorem slovanských dějin a literatury ve Vratislavi Fr. L. Čelakovský. Purkyňovi se dostalo vysokých veřejných poct (čestného členství petrohradské Akademie a j.). Zasloužilý a slavný vrací se v dvaašedesáti letech do Prahy, aby tu vybudoval moderní fysiologický ústav. - Kniha chce beletristickou formou osvětlit význam Purkyňovy osobnosti a zasazuje jeho vědecký a lidský portrét do sociálně politických a myšlenkových skutečností jeho doby.
Věda mládeži ; sv. 29
Keywords: přírodní vědy; Natural Science Disciplines; fyziologie; humanitní vědy a umění; Literature; Physiology; významné osobnosti; Famous Persons; literatura; Biographies as Topic; biografie jako téma