Vývoj chimerických antigenních receptorů pro imunoterapii lymfomů - Otáhal, Pavel; Vydra, Jan (2016)
T lymfocyty budou získány od pacientů s diagnózou B-NHL odběrem krve, stimulovány in vitro pomocí anti-CD3 a anti-CD28 protilátek a transdukovány lentivirem exprimujícím CD20 CAR. Vypracujeme postupy pro velkoobjemovou kultivaci T lymfocytů za podmínek Správné výrobní praxe a vypracujeme Standartní operační postupy pro manipulaci s geneticky modifikovanými buňkymi. Po expanzi in vitro bude testována schopnost transdukovaných T lymfocytů zabít autologní nádorové buňky in vitro nebo in vivo v imunodeficitních myších, které přihojily autologní maligní buňky B-NHL získané od pacientů. Provedeme charakterizaci transdukovaných T lymfocytů a nezbytné testy bezpečnosti in vitro a in vivo dle požadavků SÚKL. Dále, provedeme analýzu buněk B-NHL s cílem vytipovat další vhodné povrchové antigeny, které by mohly být cíleny pomocí CAR. Proti těmto antigenům připravíme nové CAR a otestujeme je in vitro a in vivo v imunodeficitních myších.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: CD3 Complex; genetická terapie; hematologie a transfuzní lékařství; antigeny CD3; Lymphoma, B-Cell; Immunotherapy, Adoptive; imunoterapie adoptivní; CD28 Antigens; antigeny CD28; Antigens, CD20; kultivované buňky; T-lymfocyty; Lentivirus; Cells, Cultured; nehodgkinský lymfom; Lymphoma, Non-Hodgkin; antigeny CD20; B-buněčný lymfom; Genetic Therapy; T-Lymphocytes; onkologie