Predikce odpovědi na demetylační léčbu u pacientů s myelodysplastickým syndromem s využitím integrativní genomiky - Beličková, Monika (2016)
Pacientům ze střední a vysoce rizikové skupiny myelodysplastického syndromu je podávána hypometylační léčba (především azacitidin), z které pacienti významně profitují. Pouze však polovina pacientů na léčbu pozitivně reaguje. S použitím RNA a DNA mikročipů chceme sestavit genový profil, který by predikoval úspěšnost demetylační léčby. Plánujeme vyšetřovat CD34+ progenitorové hematopoetické buňky pacientů před a v průběhu léčby azacitidinem. Vytvořit celogenomové expresní (mRNA i microRNA ) a DNA metylační profily pacientů, kteří reagují či nereagují na léčbu. Všechna zjištěná experimentální data vzájemně propojit a korelovat s odpovědí na demetylační léčbu. Při vyhodnocení chceme použít klasické statistické metody a také prediktivní klasifikátory vyjadřující kauzální vztah mezi měřenými příznaky a diagnózou. V této studii bychom chtěli využít moderní metody molekulární genetiky jako nástroje pro individualizaci léčby pacientů s MDS.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: onkologie; mikro RNA; Predictive Value of Tests; myelodysplastické syndromy; DNA Methylation; messenger RNA; metylace DNA; azacytidin; mikročipová analýza; Antigens, CD34; Azacitidine; hematologie a transfuzní lékařství; Myelodysplastic Syndromes; Precision Medicine; antigeny CD34; molekulární biologie, molekulární medicína; MicroRNAs; RNA, Messenger; individualizovaná medicína; prediktivní hodnota testů; Microarray Analysis