Využití proteinů p63/p73 a jejich signálních drah jako prediktivních markerů v klinické onkologii - Holčáková, Jitka (2016)
Základní část projektu bude provedena na upravené buněčné linii MDA-MB-468 odvozené od „triple negativního“ karcinomu mléčné žlázy. Tato buněčná linie inducibilně exprimuje protein p63 a umožní nám pomocí genomických a proteomických přístupů charakterizovat úlohu p63 a jeho izoforem v nádorové buňce a v její odpovědi na genotoxický stres. V bioptickém nádorovém materiálu bude exprese p63 a p73 analyzována na úrovni mRNA pomocí PCR v reálném čase (qRT-PCR) a na úrovni proteinů pomocí imunohistochemického barvení (IHC) a imunochemických metod. Intenzita exprese bude statisticky hodnocena ve vztahu k rutinně stanoveným klinicko-patologickým znakům nádorů, bezpříznakovému i celkovému přežití pacientek. Současně bude analyzována i exprese proteinů, předem vytipovaných na základě studie na buněčných liniích, jako potenciálních markerů citlivosti k cisplatině, případně dalším látkám. Cílem projektu je identifikace nových prediktivních a prognostických ukazatelů využitelných ke zefektivnění samotné terapie.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: Drug Resistance, Neoplasm; Real-Time Polymerase Chain Reaction; nádory prsu; cisplatina; Tumor Protein p73; Cell Line, Tumor; polymerázová řetězová reakce; Polymerase Chain Reaction; Cisplatin; nádorové supresorové proteiny; Predictive Value of Tests; prediktivní hodnota testů; molekulární biologie, molekulární medicína; Immunohistochemistry; Survival Analysis; triple-negativní karcinom prsu; gynekologie a porodnictví; Breast Neoplasms; chemorezistence; Triple Negative Breast Neoplasms; imunohistochemie; prognóza; protein p73; Tumor Suppressor Proteins; mikro RNA; Gene Expression; Prognosis; analýza přežití; exprese genu; MicroRNAs; kvantitativní polymerázová řetězová reakce; nádorové buněčné linie; onkologie