Evoluční tápání : podoby planetárního životopisu - Markoš, Anton (Pavel Mervart, 2016)
Kniha je jedním z pokusů o zodpovězení otázek Co je život? a Jak život vznikal? Autor s použitím hraničního oboru biosémiotiky nasvěcuje odpovědi z oblastí nauk přírodních i humanitních a pokouší se o jejich sjednocení. Líčí koevoluci planety a života a jeho postupnou emancipaci a evoluci. Chce ukázat, že mantinely současné biologie mohou být těsné pro popis živého. Co se však stane, když mantinel přeskočíme – a máme to zapotřebí? A smíme? A pokud ano, nebude to vše „hrou se skleněnými perlami“?
Amfibios : práce katedry filosofie a dějin přírodních věd Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, ISSN 1801-5093 svazek 22
Keywords: Organelle Biogenesis; přírodní vědy; biogeneze organel; Natural Science Disciplines; filozofie; Historiography; Biological Evolution; biologická evoluce; Philosophy; historiografie