Prevence a léčba praktické slepoty u dětí s komplikovanými dioptrickými vadami moderní refrakční chirurgií - Autrata, Rudolf (2016)
Předmětem projektu je zhodnocení efektivity a bezpečnosti korekce komplikovaných dioptrických vad u dětí metodou refrakční chirurgie využívající fakické nitrooční čočky a srovnání s klasickým konzervativním způsobem léčby. Do souboru pacientů projektu zahrneme přibližně 150 dětí, včetně dětí s neurobehaviorálním postižením, ve věku od 1 do15 let, zejména s vysokou anisometropií (rozdíl dioptrií pravého a levého oka) nebo závažnou isoametropií (vysoká dioptrická vada na obou očích) s intolerancí klasické konzervativní léčby. V celkové anestézii budeme dětem s komplikovanými dioptrickými vadami implantovat do přední oční komory fakickou nitrooční čočku s fixací na duhovku. Pracovní hypotéza spočívá ve zhodnocení funkčních výsledků (zrakové ostrosti, kvality binokulárního vidění) a jejich srovnání ve skupině dětí léčených novým algoritmem oproti skupině dětí léčené klasickým konzervativním postupem spojeným s nošením brýlí a kontaktních čoček.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: refrakční chirurgické výkony; anizometropie; neurobehaviorální symptomy; Anisometropia; Amblyopia; amblyopie; Child; pediatrie; oftalmologie; dítě; Neurobehavioral Manifestations; Refractive Surgical Procedures