Podpora biologické fixace titanových implantátů biomimetickou úpravou povrchu hydrogelovou vrstvou obohacenou o bioaktivní složky: vliv na adhezi a syntetickou aktivitu kostních i zánětlivých buněk. Studie in vitro - Himmlová, Lucie; Kubies, Dana; Bačáková, Lucie (2016)
Navrhovaný projekt se zabývá usnadněním a podporou biologické fixace implantátu do kosti. Na vhodně drsném titanovém povrchu (pískování, leptání) bude chemicky zakotven hydrogelový nosič na bázi alginátu, který bude obsahovat fosfáty vápníku v nanoformě jako zdroj Ca2+ a (PO4)3- iontů potřebných pro vznik a tvorbu primárního kostního svalku adherovanými osteoblasty jako i pro jeho pozdější remodelaci. Postupná degradace nosiče pak poskytne jednoduché pozvolné uvolňování zdrojových minerálů z povrchu implantátu na rozhraní kost-implantát, což je nezbytné pro pozdější úspěšnou mineralizaci osteoidu. Bude sledován účinek povrchových modifikací na adhezi, proliferaci, diferenciaci a syntetickou aktivitu lidských osteogenních buněk v in vitro podmínkách. Bude zkoumán stupeň aktivace mononukleárních buněk jako důležité složky imunitního systému.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: biochemie; algináty; rozhraní kost/implantát; Coated Materials, Biocompatible; transplantace buněk; Bone Transplantation; fosforečnany vápenaté; In Vitro Techniques; ortopedie; Bone Regeneration; biokompatibilní potahované materiály; Implants, Experimental; techniky in vitro; Calcium Phosphates; Titanium; Cell Transplantation; Osteoma, Osteoid; titan; adhezivita; Bone-Implant Interface; regenerace kostí; Adhesiveness; biomimetika; Alginates; experimentální implantáty; transplantace kostí; Biomimetics; osteom osteoidní