Postavení sialendoskopie ve vyšetřování a léčbě nemocí slinných žláz - Štrympl, Pavel; Komínek, Pavel; Matoušek, Petr; Pniak, Tomáš; Staníková, Lucia (2016)
Zúžením nebo obstrukcí vývodného systému velkých slinných žláz trpí cca 3,7% obyvatel. Diagnostické metody (anamnéza, ultrazvuk, event. sialografie) neumožňují zpravidla podrobné zhodnocení vývodového systému. Léčbou recidivující sialoadenitidy je proto často exstirpace exstirpace celé žlázy a tím i ztráta její funkce. Sialendoskopie umožňuje přesně zhodnotit stav vývodového systému, odhalit místo zůžení, či příčinu obstrukce (např. sialolit) a současně umožňuje cílenou mikrochirurgickou léčbu, aniž je třeba žlázu exstirpovat. Metoda je dobře tolerována, lze jí provést ambulantně. Cílem studie je určit postavení sialoendoskopie v diagnostice a léčbě nemocí vývodového systému velkých slinných žláz.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: otorinolaryngologie; Salivary Duct Calculi; miniinvazivní chirurgické výkony; nemoci slinných žláz; kaménky ve vývodu slinných žláz; endoskopie; Minimally Invasive Surgical Procedures; Salivary Gland Diseases; Endoscopy