Rizikové faktory vzniku zubního kazu a parodontopatií u dětí narozených s velmi nízkou porodní hmotností - Merglová, Vlasta; Koberová Ivančaková, Romana; Broukal, Zdeněk; Dort, Jiří; Hecová, Hana; Makoňová, Hana; Pavlátová, Kateřina; Zemánková, Jana; Stehlíková, Jaroslava; Skalová, Martina; Tobrmanová, Hana; Čadová, Magdalena; et al. (2016)
Projekt je mezioborový a multicentrický. Na studii se budou podílet zubní lékaři a neonatologové. Případovou skupinu budou tvořit děti s velmi nízkou porodní hmotností, do kontrolní skupiny zařadíme děti bez perinatální zátěže. Kromě anamnestických údajů a vyšetření dutiny ústní budeme zjišťovat molekulárně –biologickými metodami přítomnost kariogenních a parodontálních patogenů ve slině. Zjistíme, zda se obě skupiny dětí budou lišit v riziku vzniku onemocnění dutiny ústní. Matky dětí s nízkou porodní hmotností budou tvořit případovou skupinu a matky zdravých dětí budou v kontrolní. U matek vyšetříme dutinu ústní a provedeme „full mouth recording“ včetně stanovení přítomnosti kariogenních a parodontálních patogenů ve slině a zhotovení ortopantomogramu. Na základě porovnání ukazatelů orálního zdraví u obou skupin matek zjistíme, zda u našeho souboru měl stav zubů a parodontálních tkání vliv na předčasný porod. Pro statistické zpracování bude použit Mann – Whitney, Kruskal- Wallis a chi square test.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Keywords: zubní kaz; Cariogenic Agents; pediatrie; dítě; náchylnost k zubnímu kazu; proteom; polymerázová řetězová reakce; Oral Health; zubní lékařství; Polymerase Chain Reaction; sliny; Proteome; nemoci parodontu; Infant, Low Birth Weight; Dental Caries; novorozenec s nízkou porodní hmotností; Risk Factors; kariogenní látky; Saliva; orální zdraví; rizikové faktory; Dental Caries Susceptibility; Child; Periodontal Diseases