Optická koherenční tomografie : klinický atlas sítnicových patologií - Němec, Pavel; Löfflerová, Veronika; Kousal, Bohdan (Mladá fronta a. s, 2017)
Optická koherenční tomografie (OCT) jako diagnostická metoda vyšetření tkání in vivo je dnes již samozřejmou a nenahraditelnou metodou v jakékoliv oftalmologické praxi. Pochopení a osvojení OCT vyšetření pomáhá zásadně zvýšit míru senzitivity a specificity u diagnostiky celého spektra sítnicových patologií, zvyšuje kvalitu terapeutického rozhodování a umožňuje přesný monitoring léčebných výsledků. Druhé přepracované a doplněné vydání českého OCT atlasu přichází na trh poměrně časně po prvním vydání ze třech zásadních důvodů. Jednak bylo první vydání okamžitě rozebráno a je dnes nedostupné pro další zájemce. Zvláště ale - revidovaný text přináší dvě nové naprosto aktuální kapitoly - OCT angiografie a Autofluorescence u různých patologií; a konečně každá ze stávajících kapitol knihy je autory doplněna kazuistikami, které se váží k tématu kapitoly. Nadstandardně obrazově dokumentovaný text umožní pochopit podstatu diagnostické metody, orientovat se správně v základních charakteristikách snímaného obrazu, interpretovat a přesně popisovat získané skeny sítnice. Monografie je členěna přehledně do kapitol podle základních patologických jednotek, s kterými se u sklivce, sítnice a cévnatky setkáváme. Specializace - Oftalmologie, Gerontologie a geriatrie, Všeobecné lékařství, Farmakologie. Nakladatelská anotace
Keywords: optická koherentní tomografie; nemoci retiny; Retinal Diseases; Tomography, Optical Coherence; oftalmologie; radiologie, nukleární medicína a zobrazovací metody