Lidská práva a medicína - Šimíček, Vojtěch (Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, Mezinárodní politologický ústav, 2017)
Sborník tvoří 14 textů psaných lékaři, etiky, soudci, advokáty a akademiky, kteří se v nich zabývají např. limitací lidských práv v medicíně, povinným očkováním, právem na zdraví cizinců, domácími porody a financováním zdravotnictví. Smyslem této publikace je podporovat dialog mezi (zejména) lékaři a právníky. Málokdo má totiž to štěstí, že dokáže stejně dobře rozumět současně právu i medicíně. Možná i proto se pohledy lékařů a právníků často liší a někdy lze mezi nimi vypozorovat i určité napětí. Je nezbytné, aby spolu obě tyto profese co nejvíce mluvily a navzájem se obohacovaly. Předložený sborník představuje jednu z možností této komunikace. Nakladatelská anotace
Sborníky ; svazek č. 56
Keywords: lékařská etika; Legislation, Medical; Ethics, Medical; práva pacientů; zákonodárství lékařské; lékařství; Patient Rights; právo, zákonodárství