Diferenciální diagnostika nejčastějších symptomů - Bydžovský, Jan (Triton, 2017)
Kniha kapesního formátu ve stručnosti rozebírá diferenciální diagnostiku 23 nejčastějších nespecifických obtíží (bolest hlavy, bolest břicha, zvracení, změna frekvence stolice, krvácení do GIT, vykašlávání krve, bolest dolní části zad, bolest na hrudi, srdeční arytmie, dušnost, kašel, hypotenze, hypertenze, poruchy vědomí, mdloba, závrať, horečka, křečové stavy, otok končetiny, žloutenka, zvětšené uzliny, krev v moči, vyrážka). U každého příznaku uvádí vhodné anamnestické otázky a doporučená vyšetření a následně nejčastější příčiny s podrobnější specifikací dalších projevů, kterými se od sebe jednotlivá onemocnění navzájem odlišují. Závěrem je pro zajímavost a poučení uvedeno 26 kazuistik diferenciálně diagnostických omylů. Cílovou skupinou jsou všichni zdravotníci, především prvního kontaktu: pracovníci zdravotnických záchranných služeb, praktičtí lékaři, začínající mladí lékaři pracující na příjmových ambulancích a v neposlední řadě také studenti zdravotnických oborů, především všeobecné lékařství a zdravotnický záchranář.
Lékařské repetitorium
Keywords: patologické stavy, příznaky a symptomy; anamnéza; Medical History Taking; Diagnostic Techniques and Procedures; ambulantní péče; diagnostika; Ambulatory Care; diferenciální diagnóza; Primary Prevention; primární prevence; Diagnosis, Differential; Pathological Conditions, Signs and Symptoms; diagnostické techniky a postupy