Vzpomínky - Wichterle, Otto (Academia, 2017)
Vlastní životopis Otto Wichterla je věcně a střízlivě zachycená historie českého chemika, světově známého vynálezce silonu a měkkých kontaktních čoček. Vypráví o neobyčejně pestrém životě vědce, který zažil první republiku, za války pracoval v baťovských chemických laboratořích ve Zlíně, po roce 1945 vyučoval na vysoké škole, zakládal Ústav makromolekulární chemie nebo byl členem Akademie věd. Současně je to napínavá historie člověka, který díky svým patentům přinesl československému státu obrovské peníze, ale kterého právě tento komunistický stát po podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyhodil ze školy, z ÚMCH a v Akademii v rámci normalizace hrubě perzekvoval. Je to příběh člověka, který však po celý život zůstal věrný vědě a její antiideologické podstatě. Nakladatelská anotace
Paměť ; sv. 1
Keywords: výzkum; organická chemie; Contact Lenses; věda; chemie, klinická chemie; Chemistry, Organic; dějiny 20. století; kontaktní čočky; History, 20th Century; Science; humanitní vědy a umění; Research