Autoimunity nervového systému v kazuistikách - Horáková, Dana (Mlada fronta a. s, 2017)
Autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému představují širokou skupinu nemocí s velkou variabilitou klinického obrazu. Mimo roztroušené sklerózy (RS), která představuje nejčastější jednotku, patří do této skupiny méně časté, za to však klinicky významné nemoci, jako je neuromyelitis optica (NMO), akutní diseminovaná encefalitida, skupina autoimunitních encefalitid a celá řada dalších, relativně vzácných jednotek. Správná diagnostika a časná terapie těchto nemocí má zásadní význam pro další osud pacienta. Předkládaná kniha se snaží na příkladech jednotlivých kazuistik postihnout problémy, se kterými se lékař setkává v běžné klinické praxi - otázky opožděné či nesprávné diagnostiky RS, problematiku širokých terapeutických možností, které dnes máme u RS s popisem některých komplikací, které přináší eskalační léčba, otázku RS a těhotenství a specifika dětské RS. Dále je podáno několik případů vzácnější neuromyelitis optica a jejího spektra (NMO a NMO SD), samostatně je vyčleněno několik kazuistik popisujících autoimunitní encefalitidy, vzácná, nicméně v řadě případů léčitelná onemocnění. V závěru pak autoři přidávají kazuistiky pacientů s myastenia gravis, která sice nepatří mezi nemoci CNS, ale představuje klasický model protilátkově zprostředkované autoimunity, která je úzce spojená s danou problematikou. Nakladatelská anotace
Keywords: neurologie; biologická terapie; Neuroimmunomodulation; Diagnosis, Differential; autoimunitní nemoci; Nervous System Diseases; nemoci nervového systému; diferenciální diagnóza; neuroimunomodulace; Biological Therapy; alergologie a imunologie; Autoimmune Diseases