Flexibilní léčba diabetes mellitus 1. typu : postupy pro MDI a CSII - Neumann, David; Brázdová, Ludmila; Picková, Klára (Mladá fronta, 2017)
Publikace shrnuje zkušenosti s léčbou diabetes mellitus 1. typu, která výjimečným způsobem ovlivňuje životy našich pacientů. Flexibilní režimy, tedy přiblížení léčby reálnému životu, znamená u většiny z nich pokles glykovaného hemoglobinu o 6-11 mmol/mol během 6 měsíců. Postupy vychází z programu DAFNE, ale terapeutická edukace je adaptovaná pro prostředí dosažitelné ambulantní péče v ČR. Flexibilní režimy tak, jak jim rozumíme a máme je vyzkoušené, doporučují zachovat časy jídel, ale namísto pevného množství jídla a inzulinu umožňují jíst podle potřeby, s předepsaným množstvím inzulinu na gramy nebo výměnné jednotky jídla. Zadáním je předložit čtenáři text, který flexibilní léčbu jednoduše strukturuje pro použití inzulinových per i inzulinových pump, rozvrhne postupy edukace, aby byly zvládnuté v reálném čase ambulance i na začátku, než lékař nebo lékařka sám nebo sama získá zkušenost s novou léčbou. Pacientům tím nabídne nový obzor v jejich léčbě. V publikaci věnujeme pozornost co nejlepšímu využití možností inzulinů a inzulinových pump, a to samotných i ve spojení s moderními technologiemi monitorování pomocí glukometrů a glukózových senzorů. Nakladatelská anotace
Keywords: Diet, Diabetic; Insulin Infusion Systems; Motor Activity; Patient Education as Topic; diabetes mellitus 1. typu; individualizovaná medicína; Ambulatory Care; pohybová aktivita; ambulantní péče; vzdělávání pacientů jako téma; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; inzulinové infuzní systémy; Dose-Response Relationship, Drug; Precision Medicine; Diabetes Mellitus, Type 1; diabetická dieta; diabetologie