Spisová služba - Kunt, Miroslav; Lechner, Tomáš (Leges, 2017)
Publikace mapuje celkový vývoj spisové služby v České republice, přičemž detailně popisuje období od roku 2004 do současnosti. V úvodní části jsou diskutovány právní předpisy, které se oblasti spisové služby přímo týkají anebo s ní úzce souvisí. Stranou nezůstává ani zasazení do kontextu vývoje evropské legislativy, což se týká zejména nařízení eIDAS a GDPR. Stěžejní náplní publikace je podrobný rozbor všech etap výkonu spisové služby od příjmu dokumentů, přes jejich evidenci, rozdělování, oběh a vyřizování dokumentů, vyhotovování dokumentů, jejich podepisování a odesílání, až po vyřazování ve skartačním řízení nebo mimo skartační řízení. Popsáno je též elektronické skartační řízení a návaznosti na národní digitální archiv. Stranou pozornosti nezůstaly ani nezbytné kontrolní mechanismy. V publikaci jsou diskutovány různé aspekty ukládání dokumentů, a to jak analogových, tak digitálních. Samostatně je probrána problematika tvorby spisového řádu a realizace klasické i digitální spisovny. Zmíněny jsou také vybrané typy dokumentů, včetně dotčených právních předpisů. V závěru publikace je představen systém archivů České republiky a problematika přístupu k archiváliím, tedy dokumentům vybraným k trvalému uložení. Publikace zohledňuje stav právních předpisů účinný k 1. srpnu 2017 včetně poslední verze národního standardu pro elektronický systém spisové služby, kterou Ministerstvo vnitra publikovalo 4. července 2017.
Praktik
Keywords: Archives; Accreditation; knihovnictví, informační věda a muzeologie; archivy; informační služby; Information Services; akreditace; zákonodárství jako téma; Legislation as Topic; ukládání a vyhledávání informací; Information Storage and Retrieval; dokumentace; Documentation