Sportovní genomika : genetické determinanty pohybové činnosti - Petr, Miroslav (Univerzita Karlova, Nakladatelství Karolinum, 2017)
Tato monografie se zabývá problematikou sportovní genomiky a potenciálu využití tohoto progresivního oboru k poznávání genetické podmíněnosti sportovní výkonnosti. Jedná se o první ucelené pojednání o aktigenetice a sportovní genetice v českém jazyce. Čtenáři jsou seznámeni jak se základy genetiky a metodologií moderního výzkumu multifaktoriálních znaků souvisejících se znaky relevantními pro oblast sportu, tak se statistickými aspekty asociačních studií a problematikou interpretace výsledků. V hlavní části monografie pak autor podává detailní přehled aktuálních výsledků sportovní genetiky ve vztahu k polymorfismům více než 40 genů rozdělených do funkčních skupin. Nakladatelská anotace
Keywords: genomika; tělovýchovné lékařství; Motor Activity; Genomics; pohybová aktivita; Genes; geny; Sports; sporty