Paliativní péče v kardiologii : racionální přístup u pacientů v pokročilé fázi kardiologických onemocnění - Gřiva, Martin (Stanislav Juhaňák - Triton, 2018)
Paliativní péče v kardiologii je ojedinělá monografie, která v mnoha ohledech začíná tam, kde ostatní kardiologické publikace končí. Na těžce nemocného člověka s kardiovaskulárním onemocněním se snaží podívat novým pohledem, odpovědět na otázky, které si někteří kardiologové dosud nekladli, a přiblížit specializovanou kardiologickou problematiku těm, kteří si naopak tyto otázky kladou často. Kniha nechce být jen o konci života, ale i o tom, co mu mnohdy léta předchází: pokud progresivnímu charakteru některých kardiovaskulárních chorob nemůžeme zabránit, pak máme nutkání přemýšlet, co udělat, aby progrese byla co nejpomalejší a život v těchto dnech, měsících či letech co nejkvalitnější. Autoři věří, že publikace pomůže vytvořit most mezi kardiology, internisty, intenzivisty, geriatry, praktickými lékaři, paliatry, psychology, sociálními pracovníky, specializovanými sestrami i duchovními, kteří mají ve své péči pacienty s pokročilým onemocněním srdce. Kniha srozumitelným jazykem zachycuje možnosti racionální péče o ty, kteří se pomalu nebo rychleji blíží konci svého příběhu. Protože konec příběhu není něco méněcenného, něco, na čem už nezáleží. Jen pokud pomůžeme lidem důstojně a kvalitně dopsat knihy jejich životů až do konce, budou mít všechny předchozí kapitoly smysl... Nakladatelská anotace
Keywords: kardiologie; kardiovaskulární nemoci; paliativní péče; Cardiology; paliativní medicína; Palliative Care; Cardiovascular Diseases