Junqueirovy základy histologie - Mescher, Anthony L (Galén, 2018)
První české vydání vynikající světové učebnice histologie obsahuje překlad již čtrnáctého vydání promyšleně uspořádané, přehledné a výstižné prezentace kompletní buněčné biologie a histologie. Učebnice integruje tyto obory s biochemií, imunologií, endokrinologií a fyziologií a poskytuje nejlepší potřebný základ pro následné studium patologie. Text je primárně určen pro studenty medicíny a dalších zdravotnických oborů. V tomto vydání je na konci každé kapitoly nově zařazen test znalostí, který čtenáři umožní zkontrolovat si, že správně porozuměl textu, a zopakovat si nejdůležitější znalosti z hlavního probíraného tématu. Cílem rozsáhlé obrazové a tabulkové dokumentace je ulehčit učení a všechny poznatky dát do srozumitelných souvislostí s dalšími důležitými tématy. Uspořádání knihy, které se osvědčilo v předchozích vydáních, čtenáři umožňuje, aby si všechny poznatky rychle, systematicky a správně osvojil a při učení tematiku v celém svém rozsahu postupně zvládl. * První kapitola předkládá přehled metod histologické techniky, která pomáhá porozumět struktuře buněk a tkání. * Další dvě kapitoly shrnují strukturu a funkční organizaci jádra a cytoplazmy lidské buňky. * Následujících sedm kapitol se věnuje čtyřem základním typům tkání: epitelové orgány, pojivové orgány (a jejich hlavní typy), nervová a svalová tkáň. * Zbývající kapitoly se věnují uspořádání a funkčnímu významu těchto tkání ve všech orgánových systémech těla. Na překladu se podílel kolektiv autorů z většiny histologických ústavů lékařských fakult v České republice. Nakladatelská anotace
Keywords: histologie; Histology; Tissues; Cells; buňky; cytologie, klinická cytologie; tkáně