Tělo 2.0 : hranice těla a podoby bolesti - Soukup, Martin; König Dudziaková, Marie; Dvořáková, Michaela; Kadlecová, Jana; Rychlík, Martin (Pavel Mervart, 2017)
Publikace kolektivu autorů se zaměřuje na tělesné modifikace, na diskusi o hranicích lidského těla a rozdíly mezi lidskými bytostmi a stroji. Volně navazuje na titul Tělo: čichat, česat, hmatat, propichovat, řezat (2014). Kniha Tělo 2.0 staví na teoriích těla a tělesnosti, které se od začátku 20. století rozvíjejí ve vědách o člověku, společnosti a kultuře. Jednotlivé kapitoly se věnují poruchám příjmu potravy, skalpování, rozdílům mezi člověkem a stroji, funkčním modifikacím těla a provádění extrémních modifikací. Kapitoly sjednocuje téma bolesti a překračování hranic lidského těla. Předmětem knihy je antropologické a etnologické zkoumání lidského těla a tělesnosti.
Antropos ; svazek 9
Keywords: bolest; etnologie; Scalp; Ethnology; antropologie; lidské tělo; kulturní antropologie; Human Body; Anthropology, Cultural; Pain; skalp