Variabilita srdeční frekvence v tréninkovém procesu: historie, současnost a perspektiva - Botek, Michal; Krejčí, Jakub; McKune, Andrew J (Univerzita Palackého v Olomouci, 2017)
V současnosti existuje mnoho metod, jak posoudit prostřednictvím variability srdeční frekvence (VSF) funkční změny autonomního nervového systému (ANS), který se v organismu podílí na kontrole a regulaci homeostázy. VSF reprezentuje moderní diagnostický přístup, jak objektivně zmonitorovat odezvu organismu na tréninkové i mimotréninkové stresové podněty (např. na psychosociální stres nebo environmentální vlivy). Longitudinální sledování VSF během tréninkového procesu umožňuje sportovci nebo trenérovi operativně měnit velikost zatížení s ohledem na aktuální stav tréninkové kapacity jeho organismu – adaptability, a tím maximalizovat tréninkový efekt. Navíc se díky této pravidelné kontrole snižuje riziko kumulované únavy nebo vzniku přetrénování. Analýza VSF se tak stává přirozenou součástí tréninkového procesu, která nabízí i v kolektivních sportech maximální možnou míru individualizace. Nakladatelská anotace
Monografie
Keywords: neurofyziologie; Sports Medicine; srdeční frekvence; Electrodiagnosis; Neurophysiology; autonomní nervový systém; tělovýchovné lékařství; elektrodiagnostika; Sports; Heart Rate; Autonomic Nervous System; sporty